👉 Banii si calitatile lor. Bitcoin sunt bani mai buni! 💰


Acest articol face parte dintr-un curs oferit complet gratuit pentru o scurta perioada de timp. Te ajuta sa intelegi bitcoin de la zero, intr-un mod accesibil. Recomand sa fie parcurs integral, partea practica, primele 3 articole, si partea teoretica, articolele 4-9, cu urmatorul cuprins:

  1. Cumpara Bitcoin simplu
  2. Portofel Bitcoin – Wallet – ghid de folosire
  3. Cum faci bani din Bitcoin?
  4. Ce este Bitcoin si cum functioneaza?
  5. De ce sunt Bitcoin bani mai buni?
  6. Minusurile sistemului financiar de azi
  7. Bitcoin – solutie pentru problemele economice
  8. Demontam criticile aduse Bitcoin
  9. Pretul Bitcoin, previziuni de pret si concluzii

5. Banii si calitatile lor. Bitcoin – bani mai buni.

Pentru a putea intelege bitcoin trebuie sa intelegem banii si evolutia lor. Primele acte de comert intre oameni au fost realizate prin schimbul direct de produse, asa numitul troc (barter). Dupa un timp, cand economia a devenit mai complexa, am avut nevoie de o modalitate prin care sa primim ceva in schimbul produselor noastre, care sa fie recunoscut si acceptat de societate, pe care sa il putem schimba usor in viitor pe alte produse pe care ni le dorim. Acel ceva sunt BANII, folositi pentru a facilita tranzactiile dintre oameni, ajutand cu depozitarea, transferul si schimbul de bunuri, de valoare.

Bani folositi de-a lungul timpului

In istorie, oamenii au folosit diverse lucruri ca si bani: scoici, pietre, margele, aur, argint, piei de animale, sare sau tutun. Acum folosim bani de hartie sau plastic. Toate acestea par diferite la prima vedere, asa ca se pune intrebarea: ce face ca un anumit bun sa fie folosit ca si bani? Care sunt calitatile pe care un bun trebuie sa le aiba pentru a fi o forma de bani acceptata pe scara larga? Raspunsul la aceasta intrebare ne va ajuta sa vedem cum sta bitcoin din punct de vedere al proprietatilor necesare pentru a fi utilizat ca bani.

Un exemplu dat de Saifedean Ammous in cartea sa Bitcoin Standard, este cel al pietrelor Rai folosite ca bani in insula Yap din Oceanul Pacific. Aceste pietre Rai, in fapt niste discuri de calcar de diferite dimensiuni, erau greu de procurat de localnici din cauza uneltelor rudimentare. Un capitan irlandez naufragiat in zona in 1871, i-a ajutat pe localnici sa obtina mai usor aceste pietre, folosit unelte superioare, ceea ce a dus la o inflatie, o devalorizare a acestor pietre prin cresterea prea mare a numarului lor.

pietre folosite ca bani - Rai stones - insula Yap, Micronezia
pietre folosite ca bani – Rai stones – insula Yap, Micronezia

Marfuri precum sare, tutun sau anumite blanuri erau folositoare, rare si prin urmare dorite in anumite comunitati si perioade de timp incat au fost folosite ca modalitate de schimb. La fel, tigarile sunt folosite in inchisori ca si bani.

Aurul si argintul au fost transformate in monede pentru ca valoarea metalelor pretioase era recunoscuta pe scara larga si cantitatile erau limitate iar extractia presupunea costuri mari. Monedele emise purtau, teoretic, garantia de valoare a greutatii si a puritatii metalului pretios folosit. Spun doar teoretic pentru tari sau conducatori au gasit modalitati de a scadea valoarea intriseca a monedelor. Mai exact se reducea cantitatea de metal pretios folosit pentru a crea o moneda. Acest proces se numeste debasement in engleza (sa spunem devalorizare).

dinari de argint
dinari de argint

Aceasta devalorizare s-a intamplat sub conducerea lui Nero, in imperiul Roman, scopul fiind sustinerea campaniilor militare. Cantitatea de argint folosita in producerea monedelor Denarius (dinari). Initial, pentru o moneda, erau folosite 4.5 grame de argint aproape pur. Dupa cateva sute de ani, abia contineau 2% argint. Ce sta in spatele acestui debasement?

„Un motiv pentru care un guvern isi devalorizeaza moneda este castigul financiar al decidentilor pe cheltuiala cetatenilor. Reducand argintul sau aurul dintr-o moneda, guvernul poate face mai multe monede. […] Totusi, puterea de cumparare a cetatenilor este redusa.”

(traducere din articolul Wikipedia despre debasement).

Calitatile banilor

Uitandu-ne la exemple de bani folositi, de la bani de hartie pana la monede si pietre pana la marfuri precum tutun, sare sau blanuri, observam ca exista niste calitati de baza pe care trebuie sa le aibe orice forma de bani, pentru a fi acceptata, adoptata in masa.

Trebuie sa fie rare (atunci cand se observa o inflatie accentuata, forma respectiva de bani tinde sa nu mai fie folosita), greu de creat (sa reprezinte un efort, o cantitate de munca semnificativa), sa fie dorite si recunoscute ca avand valoare de catre comunitate, usurand astfel schimbarea lor ulterioara pe alte bunuri dorite.

Alte proprietati de dorit ale banilor, fiecare bani folositi avand mai mult sau mai putin aceste calitati, sunt: divizibilitatea (sa fie separabili, partile sa se poata recombina) durabilitatea (siguranta, rezistenta, durata de viata) portabilitate (transportabil, valoare mare per greutate) sa poata fi recunoscut (verificat, identificat) fungibilitate (interschimbabil – poate fi inlocuit cu altul, fiind la fel).

Bitcoin comparat cu alte forme de bani

Bitcoin bate clar, daca luam fiecare criteriu si il comparam, pe rand, cu alte forme de bani. O sa ne limitam la comparatia cu aur si cu bani de hartie (euro/dolar/leu) deoarece comparatiile cu alte forme de bani folosite in trecut sunt mai putin relevante azi.

Am pus informatiile din acest articol intr-un tabel in care am rezumat modul in care sta bitcoin atunci cand il compari cu alte forme de bani. Este evidenta superioritatea bitcoin pentru majoritatea acestor proprietati:

comparatie bani aur bitcoin
comparatie bani aur bitcoin

Raritatea bitcoin este evident. Sunt 21.000.000 de bitcoin din care azi 18.500.000 sunt in ciculatie. Celelalte 2.500.000 vor fi primite de mineri ca recompensa in urmatorii 120 ani. Astfel bitcoin este singurul bun cunoscut de om care are o raritate absoluta. Celelalte bunuri cu care omenirea a avut de a face pot fi create, extrase, reproduse. Chiar si aurul, considerat rar, este doar relativ rar. Oricand se poate descoperi un zacamant care sa dubleze cantitatea de aur de pe pamant sau o tehnologie care sa permita minarea mai usoara. De fapt, nici zacamintele cunoscute nu se stie exact cat aur au, deci cantitatea totala de aur este variabila, incerta. Bitcoin are o cantitate fixa, o raritate absoluta. Acesta calitate il face extrem de pretios.

aur si bitcoin
aur si bitcoin

Aurul isi datoreaza raspandirea ca forma de bani si faptului ca este greu de minat. Vom discuta in unul din urmatoarele capitole despre stoc/flux, raportul dintre stocul si fluxul anual al aurului, care este foarte ridicat. Adica e nevoie de multe zeci de ani pentru a se dubla stocul existent. Acest raport este o forma de masurare a raritatii, sau altfel spus a capacitatii reduse de a falsifica munca necesara extractiei aurului. La fel, bitcoin este greu de creat, numai prin munca (putere de procesare) si o cantitate semnificativa de curent se poate produce un bitcoin. De fapt cand scriu aceste randuri, pretul bitcoin este sub costul de productie, ceea ce poate fi un moment bun de cumparare.

Astazi, Bitcoin este dorit si recunoscut de societate. Se discuta despre el in Congresul SUA (la audierile lui Mark Zukerberg legate de proiectul Libra). Se discuta despre el, la cel mai inalt nivel, in Uniunea Europeana, in Asia si peste tot in lume. Personalitati importante il mentioneaza in interviuri sau mesaje pe retele sociale. Firme listate la bursa il aleg ca si rezerva pentru banii lor. Volumul de bitcoin achizitionat/tranzactionat este in crestere. Numarul de adrese care contin bitcoin este undeva la cateva zeci de milioane, in toata lumea. Este la inceput, dar nu mai este ceva neglijabil. Bitcoin a crescut de la o curiozitate colectionata de IT-isti, la un activ cu capitalizare de piata de 200 miliarde dolari.

distributie adrese bitcoin
distributie adrese bitcoin – sursa bitinfocharts.com

Bitcoin este foarte divizibil. Am spus deja ca fiecare bitcoin este impartit in 100.000.000 parti numite satoshi. Ca idee, si daca un bitcoin ajunge la 1.000.000 dolari, un satoshi va fi un cent. Acesti satoshi se recombina automat, oricare 1 milion satoshi reprezentand 0.01 bitcoin, lucru facilitat de faptul ca bitcoin este digital. Mult mai greu e sa separi bucati de aur, iar banii, desi mai divizibili ca aurul, nu se compara cu bitcoin. la acest capitol.

Portabilitatea bitcoin este net superioara oricaror bani folositi vreodata de oameni. Orice numar de bitcoin, oricat ar valora, pot fi tinuti intr-o aplicatie in telefon, intr-un portofel hardware ca cel din imaginea de mai jos, intr-un portofel de hartie (o cheie privata sau cele 12 cuvinte notate pe o hartie) sau chiar si in memorie. Poti trece orice granita, in slipi, avand memorate 12 cuvinte iar cand ajungi in alta tara poti recrea portofelul care contine tot Bitcoinul tau din cele 12 cuvinte. Exemplul poate parea absurd pentru noi, dar sunt multe tari cu regimuri autoritare sau chiar dictaturi unde oamenii isi pot proteja in acest mod bogatia. Asa ceva este imposibil in cazul aurului sau banilor de hartie.

portofel hardware de bitcoin
portofel hardware de bitcoin

Aurul nu poate fi verificat cu usurinta daca este autentic. Verificarea se face chimic, cu echipamente/solutii speciale. Chiar recent s-a descoperit ca o companie din China a depus aur fals ca si garantie pentru imprumuturi. Bani de hartie se verifica cu aparate specializate. Cat dureaza oare verificarea unei sume de 1.000.000 euro platita cash la banca in bancnote de 20 euro?

In ce priveste Bitcoin, verificarea este simpla, se face automat de retea In aproximativ 10-30 minute de la efectuarea tranzactiei, indiferent de suma. Poti bea o cafea in timp ce calculatoare de oriunde din lume adauga noi si noi verificari. Daca in portofelul tau de bitcoin a intrat bitcoin, acela este sigur bitcoin, nu poate fi altceva.

Bitcoin este sigur. Reteaua de calculatoare care securizeaza Bitcoin este cea mai puternica retea de procesare din lume. Capacitatea ei de procesare actuala este de 140 milioane de Tera Hash pe secunda, si in continua crestere. In ciuda atacurilor continue, Bitcoin nu a fost niciodata spart de hackeri. Au fost sparte exchange-uri unde era tinut Bitcoin, au fost sparte calculatoare pe care oamenii isi tineau bitcoin, dar nu Bitcoin ca retea.

minarea bitcoin inseamna capacitate enorma de procesare
minarea bitcoin inseamna capacitate enorma de procesare

Fiind descentralizat si digital, bitcoin nu poate fi distrus. Orice modificare, interventie in registru, este verificata, comparata cu celelalte intrari iar cea falsa este respinsa de retea. Nu poate fi distrus printr-un atac in 1, 20, 100 puncte, pentru ca reteaua este peste tot in lume. Spre deosebire de banii de hartie, care se rup, se deterioreaza, bitcoin are durata de viata nelimitata.

„Hașinul minier este o măsură cheie de securitate. Cu cât este mai mare puterea de calcul în rețea, cu atât este mai mare securitatea și rezistența sa globală la atac.”

despre puterea de calcul din reteaua Bitcoin

Predictibilitatea si transparenta Bitcoin sunt evidente. Datorita caracterului Open Source, oricine poate verifica, audita programul Bitcoin. Politica lui monetara este inscrisa in acest program. Vor fi 21.000.000 bitcoin in total. Cand scriu aceste randuri am verificat si sunt deja in circulatie 18.462.862. La fiecare aproximativ 10 minute un nou bloc este adaugat de mineri in lantul de blocuri si se primeste o recompensa care azi este de 6,25 bitcoin.

La fiecare injumatatire (halvening) care are loc o data la 4 ani sau mai exact 210.000 blocuri, se reduce la jumatate aceasta recompensa. In acest fel in urmatorii 10 ani vor fi in circulatie 20 milioane din cei 21.000.000 bitcoin iar ultimul milion va fi pus in circulatie in inca 110 ani. Asta ne face sa intelegem mai bine cat de rar este si va fi Bitcoin cu fiecare injumatatire. Registrul de tranzactii este la fel, public si poate fi consultat de oricine. Spre comparatie, nimeni nu stie exact cati bani sunt pusi in circulatie, doar se aproximeaza. FED, banca americana care emite dolarii, are un actionariat secret. Nu se stie cat aur exista, productia este controlata de un numar mic de firme, autorizatiile se obtin greu.

Alte proprietati suplimentare ale bitcoin:

Bitcoin este prima forma de bani programabila. Programul Bitcoin poate fi imbunatatit si a fost deja. Multi programatori de top lucreaza in acest scop si astfel s-au creat verisiuni mai bune ale softului, precum reducerea taxelor de transfer in retea.

Satoshi Nakamoto discuta intr-o postare din 2009 despre proprietatile bitcoin, subliniand una care i se pare relevanta:

Ca un experiment de gandire, imagineaza-ti ca exista un metal de baza atat de rar precum aurul dar cu urmatoarele proprietati: culoare gri plictisitor, nu e un bun conducator de electricitate, nu e dur dar nici maleabil, nu e folositor pentru nici un scop practic sau ornamental dar are o proprietate speciala, magica: poate fi transportat (transferat) printr-un canal de comunicatie.

Daca cumva ar ajunge sa aibe valoare din orice motiv, atunci orice care doreste sa transfere valoare pe o distanta lunga ar putea sa il cumpere, sa trimita si cel care primeste sa vanda.

Satoshi Nakamoto – 2010

Faptul ca bitcoin este digital si transferabil online, faptul ca este rezistent la falsificare, ca reteaua poate gestiona tranzactiile intre persoane intr-un mod descentralizat, ca se rezolva problema cheltuirii duble a acelorasi bani, prin verificarea in registru de catre participantii la retea, aceasta este proprietatea care face bitcoin banii nativi ai internetului, banii viitorului. Asa cum spune si reclama realizata de Grayscale, un fond de investitii in bitcoin pentru investitorii institutionali.

grayscale reclama bitcoin
grayscale reclama bitcoin

Societatea actuala are nevoie de un instrument corect de masurare a valorii. Este un lucru care ne lipseste, evident. Noi masuram valoarea, munca noastra, timpul, obiectele de care avem nevoie cu o „rigla” care se micsoreaza continuu, acesti bani fara acoperire. Aurul ar fi un instrument de masurare mai bun, pastrandu-si valoare in timp, dar este dificil de folosit si nu mai corespunde nevoilor actuale ale un societati digitalizate. Bitcoin poate fi acest instrument de masurare mai bun, mai ales cand, prin dezvoltare, prin adoptie crescuta, volatilitatea va fi mai mica.

Nassim Nicholas Taleb a introdus conceptul de antifragilitatea in cartea cu acelasi nume. Este acea calitate prin care un anumit lucru nu numai ca rezista loviturilor primite, ci, mai mult, se intareste in urma lor si devine mai puternic. Bitcoin este sub atac continuu din toate directiile, de la hackeri, pana la critici, de la presa pana la competitori. Alte criptomonede promit proprietati mai bune, dar aparitia si disparitia lor nu fac decat sa intareasca pozitia btcoin. Este vorbit de rau, dar asta nu face decat sa fie mai cunoscut. Bitcoin este antifragil.

Punctele slabe ale Bitcoin si cum pot fi ele gestionate:

Bitcoin este o forma de bani nesuverana, adica nu este emisa de vreun stat, astfel ca exista un pericol ca folosirea lui, minarea lui, tranzactionarea lui, detinerea lui sa fie interzise de anumite tari. De fapt au fost astfel de interdictii dar multe din ele s-au ridicat. Este greu pentru o tara sa mentina interdictia in timp ce ceilalti beneficieaza de avantajele lui. Faptul ca este o forma de bani nesuverana este si un avantaj, in sensul ca, fiind descentralizat, nu poate fi controlat de vreun guvern.

Banii cash sunt, intr-o anumita masura, interzisi si acum (nu ai voie sa treci granita cu sume mari) . Aurul a fost si el interzis, chiar in SUA, o perioada. Aurul si banii fiat sunt mai usor de reglementat, interzis, cenzurat, confiscat. Ai nevoie de o entitate terta precum o banca sau procesator de plati pentru tranzactii la distanta, depozitare sau chiar transport. Pentru ca bitcoin este digital si descentralizat, este mai rezistent la cenzura si confiscare, atata timp cata vreme altcineva nu are acces la cheia ta privata (de aceea insist sa nu pastrati bitcoin in exchange si sa aveti grija cu securitatea portofelului).

confiscare aur in statele unite in 1933
confiscare aur in statele unite in 1933

Bitcoin deranjeaza tocmai datorita acestor proprietati pe care le are. Cu toate astea, pentru ca multe firme mari, fonduri de investitii, banci, personalitati marcante dar si persoane fizice detin deja bitcoin, pentru ca este descentralizat, digital si ultratransportabil, este greu de pus in practica o astfel de interdictie.

Din contra, se dau legi care sa faciliteze custodia de cryptomonede de catre banci. Firmele care se ocupa cu minat investesc si creeaza locuri de munca, taxele pe capital gains din tranzactionarea de bitcoin aduc bani frumosi la buget, o noua industrie infloreste. Mai degraba se vad semnale de a face parte din revolutia bitcoin, nu de a-l interzice.

Un alt punct slab este faptul ca nu a dovedit rezistenta in timp a sistemului, pentru ca are o durata mai mica de viata, comparat cu aurul (mii de ani) sau hartia/plastic (sute de ani). Intradevar bitcoin este o inventie noua, care trebuie inca sa dovedeasca. Are insa peste 10 ani si a reusit in acest timp sa se dezvolte intr-un ritm incredibil. Datorita vremurilor accelerate in care traim, bitcoin nu va avea nevoie de sute de ani pentru a arata de ce este in stare. Fiind in plina era digitala, este nevoie de o astfel de moneda, in pas cu vremea.

In continuare vom vorbi despre minusurile sistemului economic actual, despre cum banii actuali sunt proiectati in asa fel incat sa ia de la cei multi si sa dea celor bogati, Vom intelege cum bancile centrale si bancile comerciale dilueaza masa monetara, furand din timpul si avutia oamenilor. Acest proces este similar celui din exemplele de mai sus cu Nero si devalorizarea dinarilor de argint sau cu navigatorul ajuns pe insula Yap.


Capitolul anterior: 4. Ce este Bitcoin si cum functioneaza?

Capitolul urmator: 6. Minusurile sistemului financiar de azi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *