👉 Cumpara Bitcoin – Cursul „Bitcoin explicat simplu” 🔥


Acest articol face parte dintr-un curs oferit complet gratuit pentru o scurta perioada de timp. Te ajuta sa intelegi bitcoin de la zero, intr-un mod accesibil. Recomand sa fie parcurs integral, partea practica, primele 3 articole, si partea teoretica, articolele 4-9, cu urmatorul cuprins:

 1. Cumpara Bitcoin simplu
 2. Portofel Bitcoin – Wallet – ghid de folosire
 3. Cum faci bani din Bitcoin?
 4. Ce este Bitcoin si cum functioneaza?
 5. De ce sunt Bitcoin bani mai buni?
 6. Minusurile sistemului financiar de azi
 7. Bitcoin – solutie pentru problemele economice
 8. Demontam criticile aduse Bitcoin
 9. Pretul Bitcoin, previziuni de pret si concluzii

cursul bitcoin explicat simplu
Cursul „Bitcoin Explicat Simplu”

Introducere

Acest curs este pus la dispozitie in incercarea de a sprijini persoanele care vor sa invete despre Bitcoin si sa inteleaga cum functioneaza. In randurile de mai jos vorbesc despre notiunile principale legate de Bitcoin intr-un mod simplu, accesibil chiar si persoanelor fara cunostinte tehnice.

Dupa cum se vede, incepem cu partea practica in primele trei capitole, pentru a fi mai simplu pentru cei care sunt deja familiarizati cu conceptul si sunt nerabdatori sa treaca direct la actiune. Totusi recomand cu tarie citirea si a ultimelor capitole care contin informatii esentiale pentru a intelege Bitcoin cu adevarat.

Imi doresc, daca ati ajuns sa cititi randurile astea, sa intelegeti doar ca exista un risc mult mai mare daca ignori Bitcoin si ceea ce el devine, si anume riscul de a ramane in urma, de a vedea cum lumea se schimba, de a vedea persoane care se imbogatesc de pe urma lui, de a vedea cum in fiecare zi este folosit si acceptat in mai multe locuri, de a auzi la TV despre el, toate astea in jurul tau. Acest risc il poti evita, parcurgand acest material.

1. Cumpara bitcoin simplu, din exchange:

Pentru a cumpara bitcoin, exista mai multe variante. Cea mai buna este sa va faceti cont pe un exchange. Un exchange este, dupa cum arata si numele, un site care functioneaza ca si o casa de schimb unde puteti schimba banii dumneavoastra pentru Bitcoin, sau alte criptomonezi si intre ele. Cel mai bine (in sensul de sigur) este sa ramaneti la Bitcoin, asta daca nu va atrage si ideea de trazactionare (trading), despre care vorbim mai tarziu.

Exista sute de exchange-uri, asa ca alegerea trebuie facuta cu atentie. Eu prefer sa folosesc acest exchange, pentru ca este unul dintre cele mai cunoscute, avand un volum mare, iar asta inseamna preturi bune de schimb. Imi place si pentru ca au un suport dedicat non stop, care raspunde rapid atunci cand ai nevoie. Mai mult decat atat este inregistrat si autorizat in Statele Unite, iar de curand a primit si licenta pentru deschiderea unei banci in statul Wyoming.. Asta inseamna ca este sigur, comparat cu alte exchange-uri care au in spate firme inregistrate in tari fara reglementari stricte.

Cumpara bitcoin, Pasul 1: Inregistrarea unui cont nou si activarea contului

Pentru a cumpara bitcoin prin acest exchange (Kraken), va faceti cont aici, iar in randurile de mai jos va arat exact care sunt pasii. Va recomand sa va rezervati cateva minute si ii faceti in paralel cu citirea lor, ca sa fie simplu de urmarit. Dupa ce deschideti linkul aveti o pagina in care trebuie introduse urmatoarele informatii:

 1. Adresa de email asociata contului
 2. Numele de utilizator (Username) – alegeti ceva distinct de adresa de email, si nu simplu precum „alex” ci mai degraba ceva de genul „alex783” (asta pentru a fi disponibil dar si pentru siguranta contului)
 3. Parola de acces. Trebuie sa aiba minim 8 caractere (recomand mai mare), sa contina o litera, o cifra si un caracter special (precum %^&*$#@)
 4. Selectati tara de rezidenta. Selectati tara unde locuiti si unde aveti adresa, contul bancar, indiferent ca este Romania sau alta.
 5. Acceptati termenii si conditiile pe care le si puteti citi, daca vreti.
 6. Confirmati ca nu sunteti robot, apasand in locul corespunzator
 7. Apasati butonul de creare cont (Create Account) ca in imaginea de mai jos:
cumpara bitcoin creeaza cont exchange kraken
cumpara bitcoin pasul 1 creeaza cont exchange

Site-ul va trimite un email pentru activarea contului. Puteti sa dati click pe linkul respectiv sau sa copiati codul de confirmare, reintroduceti numele de utilizator ales si parola si apasati butonul „Activate Account” pentru activarea contului, ca in imaginea urmatoare:

activeaza cont pentru a cumpara bitcoin
activeaza cont pentru a cumpara bitcoin

Acum aveti contul creat si activat si site-ul va trimite la pagina de start a contului. Dupa cum se poate usor observa, mai sunt 3 pasi pentru finalizarea inregistrarii: verificarea identitatii, depozitarea fondurilor si securizarea contului.

kraken pagina de start pentru cumparare bitcoin
kraken pagina de start pentru cumparare bitcoin

Pasul 2: Verificarea contului pentru a putea cumpara bitcoin

Pentru verificare apasati butonul „Verify” din partea stanga pe pagina de start a contului (vezi imaginea de mai sus). Exista 3 nivele de verificare, iar noi avem nevoie de primele doua pentru a cumpara bitcoin:

 1. Nivelul starter, care este numai pentru depozitarea si tranzactionarea bitcoin si a altor criptomonede (daca le aveti luate din alta parte), vezi coloana din stanga
 2. Nivelul intermediar, prin care, pe langa tranzactionarea monedelor digitale, putem depune sau retrage euro si dolari pana la limita de 100.000 usd pe zi si 500.000 usd pe luna (suficient pentru marea majoritate a utilizatorilor), vezi coloana din mijloc.
 3. Nivelul pro, pentru limite mai mari de tranzationare, care necesita verificari suplimnetare AML (impotriva spalarii banilor) adica sursa fondurilor si situatii financiare. Acest nivel nu este necesar. Daca totusi aveti nevoie, dati-mi un mesaj.
nivele verificare pentru a cumpara bitcoin
nivele verificare pentru a cumpara bitcoin (click pentru marire)

Incepem verificarea cu nivelul starter. Apasati butonul „Get Verified” din stanga care va duce la un formular unde trebuie sa introduceti:

 1. Numele complet, incepand cu prenumele si apoi, in casuta a doua, numele de familie
 2. Adresa completa, strada, numar, bloc, scara, etaj, apartament. Aceasta trebuie sa corespunda cu cea pe care o folositi in relatia cu banca (sa apara si pe extrasul de la banca) – veti vedea imediat de ce.
 3. Orasul / localitatea.
 4. Codul postal si selectati tara.
 5. Numarul de telefon cu prefixul corespunzator. Pentru Romania +40 urmat de numarul de telefon incepand cu cifra 7
 6. Data nasterii
 7. Apasati butonul „Submit” pentru a trimite datele pentu verificarea starter (vezi imaginea de mai jos)
formular adresa nivel starter pentru cumparare bitcoin
formular adresa nivel starter pentru cumparare bitcoin (click pentru marire)

Acum verificarea este in asteptare. Ei spun ca dureaza 24 ore dar de fapt datele sunt verificate in cateva minute, de regula. Intre timp putem sa incepem verificarea intermediara, apasand butonul „Get Verified” din coloana din mijloc a paginii de verificare. Apare o fereastra in care iti selectati ocupatia, domeniul de activitate sau putem trece „Unemployed” – fara ocupatie, dupa caz. Apasati butonul „Continue” pentru a continua.

ocupatie verificare intermediara pentru a cumpara bitcoin
ocupatie verificare intermediara pentru a cumpara bitcoin

Apoi trebuie introduse doua documente, pentru verificarea identitatii si o dovada de adresa. Aceasta verificare este necesara pentru ca un exchange precum kraken este ca o banca, aveti bani la ei, , efectuati schimburi si transferuri. Asa cum banca are nevoie de ele, la fel si un exchange are obligatia legala de a obtine aceste documente.

Pentru verificarea identitatii, puteti folosi buletinul, pasaportul sau carnetul de conducere. Pentru dovada de adresa folositi un extras recent de la banca sau factura de utilitati lumina/gaze (trebuie sa fie pe numele si la adresa introduse la pasul anterior). Faceti poze clare celor doua documente, cu lumina suficienta, sa se poata citi detaliile. Selectati documentul pe care il aveti disponibil si incarcati pozele pe site de pe calculator folosind butonul „or browse” sau tragandu-le in zona corespunzatoare.

verificare identitate si dovada de adresa pentru cumparare bitcoin
600verificare identitate si dovada de adresa (click pentru marire)

Asta a fost verificarea! Veti primi un mesaj atunci cand documentele sunt verificate si apoi puteti cumpara bitcoin. In general se intampla in minute, daca documentele corespund cerintelor.

Pasul 3. Securizarea contului pentru a cumpara bitcoin in siguranta.

Pentru securizarea contului, putem incepe de pe prima pagina, la cei trei pasi despre care am vorbit mai sus, apasand pe butonul „Secure” sau, altrenativ, apasand iconul rosu care reprezinta un scut, din partea dreapta sus, care ne si afiseaza mesajul ca nivelul nostru de securita este scazut. Apasa butonul „Protect your account ->”

securizare cont pentru cumparare bitcoin
securizare cont pentru cumparare bitcoin

Ajungeti la o pagina de unde trebuie sa activati autentificarea in doi pasi printr-o aplicatie 2FA. Asta inseamna ca la fiecare logare, pe langa user si parola vi se va cere un cod pe care aceasta aplicatie 2FA din telefonul dumneavoastra il genereaza. Aceasta este o modalitatea de logare avansata care va imbunatateste siguranta contului. Pasii sunt:

 • Descarcati si instalati aplicatia Google Authenticator sau Authy din Google Play sau respectiv App Store.
 • Din aplicatia de pe telefon, apasati butonul de adaugare, scanati codul de bare QR de pe pagina Kraken (vezi imaginea de mai jos). Alternativ puteti adauga manual cheia apasand „View Setup Key”
 • Aplicatia genereaza la fiecare 30 secunde un cod format din 6 cifre
 • Introduceti codul in pagina Kraken si apasati butonul „Confirm Code” in aceste 30 secunde cat este valabil.
activare logare securizata pentru cumparare bitcoin
activare logare securizata pentru cumparare bitcoin

Puteti repeta operatiunea creand alte key diferite in aplicatie pentru operatiunile de depnere / retragere si altele, dar deocamdata acest nivel de securitate este suficient pentru a avea dreptul de a efectua tranzactii. Ceea ce vom si face in pasul urmator.

Pasul 4 pentru cumpararea de bitcoin – Depozitarea fondurilor.

Ultimul pas inainte de cumpararea efectiva de bitcoin este depozitarea fondurilor. Trebuie ca banii sa ajunga in exchange. Kraken accepta depozitele SEPA in Euro care inseamna un transfer bancar rapid in toata Uniunea Europeana (de obicei banii ajung de pe o zi pe alta).

Cand sunteti autentificat in contul Kraken, apasati butonul Funding din meniul principal (partea de sus la mijloc). Aveti pe pagina o lista mai multe monede in care puteti sa depuneti. In dreptul monedei Euro (EUR) apasati pe butonul „Deposit”

alimentare euro pentru cumparare bitcoin
alimentare euro pentru cumparare bitcoin

Ajungeti astfel la o noua pagina de unde selectati metoda. Din lista, alegeti Fidor Bank AG (SEPA). Asa apar detaliile de transfer prin care puteti transfera EURO in Kraken. Aceste detalii le puteti folosi pentru initierea unui transfer din aplicatia bancara pe care o folositi sau direct de la banca. Detaliile cele mai importante sunt: catre cine trimiteti (Kraken, Payward Ltd.), contul lor IBAN, codul BIC si codul de referinta al platii (ce reprezinta). Acesta din urma este esential, pentru ca prin el se identifica cine a facut alimentarea, pentru ca banii sa ajunga in contul tau de pe Kraken. Trebuie adaugat tot codul de referinta, inclusiv kraken.com la sfarsit, atunci cand faceti transferul, la detaliile platii, ce reprezinta transferul. In poza de mai jos aveti detaliile asa cum apar in contul meu (fiecare trebuie sa le foloseasca asa cum apar in contul lui).

detalii bancare depozit kraken
detalii bancare depozit kraken

Dupa ce ati initiat transferul din aplicatia bancara sau de la banca, urmeaza ca in urmatoarea zi bancara sa se proceseze transferul si sa va intre banii in contul Kraken. In acel moment aveti Euro in contul Kraken si puteti sa cumparati bitcoin.

Pasul 5: Cum se cumpara Bitcoin efectiv. Simplu si rapid.

Modul cel mai simplu de a schimba suma pe care o aveti in contul Kraken din euro in bitcoin, deci a cumpara bitcoin, este folosind butonul „Buy Crypto” din meniul principal. Acesta va duce la o pagina care arata ca in imaginea de mai jos. Aveti 3 campuri principale: Introduceti suma (exemplu 100 euro), cumparati Bitcoin, si platiti din Kraken EUR balance (daca apare Kraken USD balance, dati click si schimbati in Kraken EUR balance, pentru ca am alimentat cu euro). Apasa butonul „Preview Buy”

cumpara-bitcoin-simplu
cumpara-bitcoin-simplu

Se deschide o fereastra in care previzualizezi tranzactia si o confirmi, apasand butonul „Buy Now”. Gata, felicitari! Ai cumparat primii tai bitcoin la pretul pietei din momentul tranzactiei.

Pentru tranzactii mai complexe, adica pentru cumpararea la un eventual pret mai mic decat cel de acum, folosim butonul „Trade” din meniul principal. Asta o facem atunci cand banuim ca pretul se va duce in jos si facem o comanda de cumparare la acel pret mai mic. Spre exemplu acum bitcoin este 9000 euro dar speram ca va ajunge la 8500 euro si vrem sa il cumparam la 8500. Pentru asta, in pagina trade, facem urmatoarea comanda: apasam butoanele „Buy” si „limit”, introducem cati bitcoin vrem sa cumparam, de exemplu 0.1 XBT, la ce pret vrem sa cumparam, de exemplu 8500, si vedem cat ne costa (850 pentru exemplul nostru). Apoi apasam butonul „Buy XBT with EUR”. O pagina de confirmare a comenzii noastre apare, verificam datele introduse si apasam „Submit Order”

cumpara bitcoin cu comanda la un anume pret
cumpara bitcoin cu comanda la un anume pret

Alte modalitati de cumparare bitcoin.

Exista si alte modalitati de a cumpara bitcoin, dar toate au dezavantaje fata de exchange-uri. Prin metoda descrisa mai sus ai acces la acest serviciu de cumparare bitcoin la cel mai apropiat pret de pretul pietei, sa spunem similar cum ai cumpara o valuta la cursul BNR sau cat mai apropiat de acesta.

Site-urile care ofera cumparare cu cardul au si un comision mare (de 3% sau mai mult) dar si un curs mai putin favorabil, uneori. La cumpararile prin reteaua de ATM-uri bitcoin, se platesc taxe suplimentare fata de pretul pietei, care pot ajunge si la 10% in plus. Tranzactionarea directa intre persoane prezinta riscuri daca se face fata in fata sau are un curs mai putin favorabil atunci cand este intermediata de un site. Cu toate astea, in functie de ce nevoi aveti si de cat de mult va grabiti, unele dintre ele pot fi solutii acceptabile. Recomand urmatoarele:

Exchange-ul Liquid ofera cumpararea de bitcoin cu carduri, dar numai Visa, dar nu si Mastercard. Va puteti inregistra aici.

Prin aplicatia CryptoCom puteti cumpara bitcoin si alte criptomonede la preturi bune, inclusiv cu carduri Visa sau Mastercard, deci mai usor decat prin transfer bancar. Daca folositi acum acest link pentru inregistrare primiti 50 usd bonus, dupa ce va verificati contul si indepliniti anumite conditii (simple).

Site-ul LocalBitcoins pune in legatura vanzatorii si cumparatorii de bitcoin, si garanteaza pentru desfasurarea in bune conditii a tranzactiilor dintre acestia, pentru un comision. Va puteti face cont aici.

Toate aceste variante alternative urmeaza sa aibe propriul lor articol in care arat cum are loc efectiv inregistrarea si tranzactionarea. Pe masura ce le fac voi adauga linkurile aici. Scopul este sa fie cat mai usor sa cumperi bitcoin, indiferent de varianta pe care o alegi.

Atunci cand tinem bitcoin in exchange pe termen lung, ne supunem unor riscuri suplimentare. Un exchange poate sa fie obligat de autoritati sa blocheze sumele aflate in custodia lor, chiar si pentru o persoane anume, la fel ca bancile. La fel, poate sa aibe probleme tehnice sau sa fie atacat de hackeri. De aceea, pentru a va feri de aceste riscuri, este recomandat sa pastrezi bitcoin intr-un portofel personal, pe care il gestionezi numai tu. In capitolul urmator vorbim despre cum se instaleaza si utilizeaza aceste portofele (wallets) si care sunt variantele pentru a tine bitcoin in siguranta.


Capitolul urmator: 2. Portofel Bitcoin – Wallet – ghid de folosire


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *