👉 Ce este bitcoin si cum functioneaza? 💡


Acest articol face parte dintr-un curs oferit complet gratuit pentru o scurta perioada de timp. Te ajuta sa intelegi bitcoin de la zero, intr-un mod accesibil. Recomand sa fie parcurs integral, partea practica, primele 3 articole, si partea teoretica, articolele 4-9, cu urmatorul cuprins:

  1. Cumpara Bitcoin simplu
  2. Portofel Bitcoin – Wallet – ghid de folosire
  3. Cum faci bani din Bitcoin?
  4. Ce este Bitcoin si cum functioneaza?
  5. De ce sunt Bitcoin bani mai buni?
  6. Minusurile sistemului financiar de azi
  7. Bitcoin – solutie pentru problemele economice
  8. Demontam criticile aduse Bitcoin
  9. Pretul Bitcoin, previziuni de pret si concluzii

4. Ce este Bitcoin si cum functioneaza?

Am vazut cum putem cumpara si depozita bitcoin in siguranta si cum putem face bani cu bitcoin pentru ca eram nerabdatori sa experimentam partea practica. Acum vreau sa intelegem mai bine ce este in spate, tehnologia pe care se bazeaza bitcoin, calitatile lui, ce il recomanda ca bani mai buni, sa vedem cum se pozitioneaza bitcoin in situatia economica de azi si unde poate ajunge pretul acestuia. Despre asta vom vorbi in urmatoarele capitole. Pentru inceput, ce este bitcoin si cum functioneaza?

Ce este Bitcoin – Moneda internetului, bani digitali

Bitcoin este un nou tip de bani, digitali. Din punct de vedere al formatului digital, non fizic, putem spune ca Bitcoin poate fi considerat moneda internetului. Avansul tehnologiei din zilele noastre au facut ca o astfel de moneda moderna sa fie necesara. Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Milton Friedman, a vorbit intr-un interviu din 1999 despre necesitatea aparitiei unui e-cash eficient:

„Cred ca internetul va fi una din fortele majore care va reduce roulul guvernului. Lucrul care lipseste, dar care va fi in curand dezvoltat, este un e-cash sigur, o metoda prin care, pe internet, poti transfera fonduri de la A la B, fara ca A sa il cunoasca pe B sau B sa il cunoasca pe A […] acest lucru va face sa fie si mai usor ca oamenii sa foloseasca internetul”

Milton Friedman, lauret Nobel pentru Economie, interviu acordat in 1999

Si Jack Dorsey, CEO Twitter vorbeste despre cum Bitcoin este moneda nativa a internetului intr-un interviu acordat Reuters.

jack twitter bitcoin este moneda nativa a internetului
jack twitter bitcoin este moneda nativa a internetului

„Cred ca internetul vrea o moneda nativa si Bitcoin este probabil cea mai buna manifestare pana acum. Nu vad asta schimbandu-se avand in vedere oamenii care isi doresc acelasi lucru si il construiesc pentru acest potential. Internetul este condus de consens si construit de toata lumea […] Bitcoin are acelasi tipar, a fost construit pe internet”

Jack Dorsey, CEO Twitter. in interviu cu Reuters.

Ce este Bitcoin – Revenirea la politica monetara transparenta, verificabila.

Numarul total al monezilor Bitcoin este 21.000.000 iar fiecare poate fi impartit in 100.000.000 de unitati numite satoshi. Vom intra in mai multe amanunte dar pentru moment retinem ca putem detine doar parti dintr-un bitcoin, nu este necesar sa detinem unul intreg, ca este divizibil si fungibil, adica partile unui bitcoin se pot compune, diviza si recompune. Astfel pot cumpara azi 0.2 Bitcoin, maine 0.7 si poimaine 0.5 si am in total 1.4 bitcoin adica 140.000.000 satoshi. BTC (uneori e folosit si XBT) inseamna Bitcoin, la fel cum RON inseamna leul romanesc.

Acest bani digitali au o politica verificabila, scrisa in codul software. Oricine poate verifica politica monetara care precizeaza clar numarul maxim de Bitcoin si modul in care se distribuie, in timp, acestia catre minerii de bitcoin. Pe scurt, sunt 21.000.000 de bitcoin in total si aproximativ 18.500.000 in circulatie la data scrierii articolului. Pana in 2030 vor fi pusi in circulatia pana la aproximativ 20.000.000, iar ultimul milion pana in 2140. Aceasta punere in circulatie in timp, ca si recompensa data minerilor, mentine siguranta retelei. Micsorarea recompensei, la fiecare 4 ani, printr-un procedeu numit injumatatire (halvening) produce socuri de flux, de monezi puse in circulatie, crescand raritatea bitcoin.

Din acest punct de vedere, Bitcoin reprezinta primul bun, prima forma de bani care are o raritate absoluta. La aur poate fi descoperit un zacamant mare oricand. Tocmai s-a intamplat acest lucru in Siberia, unde s-au gasit 67 milioane uncii de aur, adica aproape 2 milioane de kg. Asta ca sa nu mai vorbim de o varianta care pare SF, insa suntem la doar cativa ani de ea: exploatarea in afara planetei noastre. Alte bunuri pot fi produse si reproduse, atunci cand exista interes. Banii de hartie sunt printati de bancile centrale dupa bunul lor plac, diluandu-se valoarea lor prin inflatie. Bitcoin este diferit, stiindu-se exact cati sunt, si in circulatie si in total. Altfel spus, este prima forma de raritate digitala, care se poate verifica.

asteroid aur nasa expeditie 2022
asteroid descoperit de NASA, plin cu aur, expeditie programata 2022, sursa: TheSun

Ce este bitcoin – Forma de bani adevarati, cu greutate (Sound money)

De-a lungul istoriei, oamenii au ales diferite forme de bani. Unul din criteriile esentiale in alegerea banilor a fost sa isi pastreze valoarea in timp. De aceea a avut succes aurul, pentru ca, in timp (cu fluctuatiile de rigoare pe termen scurt) si-a pastrat valoarea sau chiar si-a crescut-o. Pentru usurinta in folosire s-au emis de catre guvern hartii care aveau acoperire in aur. Acesti bani erau bani adevarati, bani cu greutate (hard money/sound money). Erau bani alesi in mod liber de piata (aurul) si doar reprezentati in forma de hartie pentru o folosire mai simpla.

Intre timp, si o sa intram in amanunte in capitolul despre problemele economice de azi, banii nu mai au acoperire in aur. Ei nu mai reprezinta nimic, decat o simpla hartie. Aceste hartii sunt emise dupa bunul plac al guvernelor, in functie de interesele de moment, de politici monetare gresite, pentru a cheltui mai mult decat incaseaza. Astfel se diminueaza valoarea banilor pe care oamenii ii detin si ii primesc pentru munca lor, fiind exact opusul banilor cu acoperire, care isi pastrau valoarea. Banii de azi isi pierd din valoare pe masura ce sunt tipariti mai multi. Banii de azi, sunt bani usori, fara acoperire (FIAT money).

Steve Mnuchin dolari printati
Steve Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA, incantat ca a mai imprimat niste bani fara acoperire

Se naste astfel nevoia unui sistem care sa reduca rolul pe care statele il au in ceea ce priveste gestionare si emiterea banii pe care ii folosim. Revenirea la un sistem de bani adevarati, alesi de oameni datorita proprietatilor pe care ii au acesti bani, care sa nu aiba nevoie de permisiunea guvernului sau sa fie emisi de o autoritate centrala. Un alt laureat al premiului Nobel pentru economie. F.A. Hayek, o spune intr-un mod direct inca din 1984:

„Nu cred ca vom avea bani buni din nou pana cand nu ii luam din mainile guvernului, adica, nu ii putem lua cu violenta din mainile guvernului, tot ce putem face este ca printr-un siretlic, sa gasim un drum ocolitor, sa introducem ceva ce ei nu pot opri”

F.A. Hayek, laureat premiul Nobel pentru economie, interviu complet in engleza

Ori bitcoin exact asta este, un sistem monetar alternativ, care nu apartine unei tari sau unui guvern, care apartine tuturor si nimanui in totalitate. Felul in care este construit, face imposibila interventia statului prin politici monetare in functionarea lui. Nu permite guvernelor sa creasca numarul de bitcoin existenti, scoate statul dn ecuatia banilor, lasand piata sa se dezvolte liber. Ei au acoperire in energia si munca necesara producerii unui bitcoin, pretul de tranzactionare fiind legat de acest cost.

Daca ignoram fluctuatiile de moment, bitcoin nu numai ca si-a pastrat valoarea, dar a si crescut de-a lungul timpului si modul in care este proiectat ii asigura o crestere si in viitor. Discutam mai mult despre asta in capitolul despre pretul Bitcoin, previziuni si adoptie. Se pune intrebarea: iti permiti sa iti tii banii in bani fara acoperire, care sunt continuu devalorizati? Sau cumperi bitcoin si te pui la adapost de interventiile statului?

Prin folosirea bitcoin, revenim la sound money, bani cu greutate, alesi de oameni. Revenim la un sistem in care putem masura preturile si da semnale corecte de pret in piata, baza unei economii sanatoase. Bitcoin readuce adevarul in piata banilor pentru ca nu este corupt de imprimare nelimitata, ca banii gestionati de bancile centrale.

Ce este Bitcoin – Sistem de plati

Bitcoin este un sistem de plata direct intre useri *peer to peer”, fara sa fie nevoie de permisiunea unei entitati centrale, precum o banca sau un procesator de plati. Prin acest sistem revolutionar se taie intermediarul, tranzactiile fiind confirmate de calculatoarele din reteaua Bitcoin. Daca din orice motiv un calculator nu proceseaza o trazactie, celelalte calculatoare, raspandite geografic in toata lumea, sunt in competitie pentru a confirma respectiva tranzactie si a primi recompensa aferenta.

Tranzactiile nu sunt primite daca nu sunt semnate prin semnatura unica a detinatorului, operatiune pe care o face automat portofelul nostru cand apasam „trimite”, confirmandu-se astfel dreptul de a dispune de bitcoinul detinut de adresa respectiva. O tranzactie este taxata de obicei cu o suma de aproximativ 1 dolar, care poate creste in momentul in care reteaua este mai solicitata, indiferent insa de suma trimisa.

Dureaza de obicei 10-30 minute pana o tranzactie primeste 1-6 confirmari, numar considerat suficient. Astfel, ca exemplu, pot sa trimit 5.000 usd in Bitcoin unui partener de afaceri din Singapore, ma costa 1 dolar si ajunge in 30 minute la el. Daca aleg sa fac aceeasi tranzactie printr-o banca, ma costa 30-50 usd si dureaza 5 zile. Nu mai vorbesc pentru sume mai mari, unde incep intrebarile de la banci despre sursa destinatia fondurilor si nu numai.

ce este bitcoin – propria ta banca
ce este bitcoin – propria ta banca, imagine Hong Kong 2020

Pe langa posibilitatea de a transfera valoare, bitcoin mai are si alte aplicatii financiare. Exista companii care ofera dobanzi pentru a depune bitcoin la ei, la fel cum bancile ofereau dobanzi pe vremuri, pentru depozite la termen. In prezent dobanzile practicate de banci sunt insignifiante, iar cu bitcoin poti obtine 5% sau chiar mai mult. Exista posibilitatea de a obtine imprumuturi garantand cu bitcoin-ul pe care il detii. Dobanzile dar si imprumuturile, se fac fara a vinde bitcoinul tau, astfel ca beneficiezi de eventuala crestere a monezii. Aceste aplicatii fac ca bitcoin sa fie banca ta, pe care o ai in buzunar. Depozitezi, iei imprumuturi, incasezi dobanzi. Iar asta e doar inceputul. Sunt multe alte aplicatii la care se lucreaza. Bitcoin sunt bani programabili, iar posibilitatile sunt nelimitate.

Ce este Bitcoin – Retea descentralizata, tehnologie Blockchain si registrul public

Bitcoin este o retea descentralizata de calculatoare care proceseaza tranzactiile dintre utilizatori dar si efectueaza operatiuni matematice complexe pentru securizarea retelei, primind in schimb Bitcoin nou creati. La fiecare aproximativ 10 minute, un nou bloc de informatii se completeaza si este adaugat lantului de blocuri, fara sa mai poata fi schimbat.

Aceasta este tehnologia Blockchain sau lantul de blocuri (explicata intr-un mod simplificat) si asa ia nastere registrul public in care tranzactiile Bitcoin sunt notate. Acest lucru este foarte important din motive evidente: Nimeni nu poate modifica acest registru sau tranzactiile din trecut (imutabilitate). La orice noua tranzactie initiata, calculatoarele verifica daca adresa de trimitere are suma pe care vrea sa o trimita (usor de verificat). Registrul legerul e public si oricand se pot verifca operatiunile facute de la inceput pana in prezent (transparenta).

ce este bitcoin - tehnologia blockchain - lant de blocuri
ce este bitcoin – tehnologia blockchain – lant de blocuri

Acest mod de a contabiliza bitcoinul din retea rezolva problema cheltuirii duble (double spending). Pana la bitcoin, aceasta problema i-a framantat pe cei care doreau sa faca bani digitali. Aceasta problema se refera la faptul ca, fiind in forma digitala (si deci sa spunem putand fi copiati precum un film sau un fisier mp3) banii digitali ar putea fi cheltuiti de mai multe ori. Cum faci ca aceeasi unitate sa poata fi cheltuita o singura data? Acesta este rolul acestui registru si a retelei descentralizate, care verifica si confirma faptul ca adresa respectiva avea acel bitcoin, iar dupa ce il cheltuie, ca nu il poate cheltui a doua oara.

Ce este Bitcoin mining – minarea de Bitcoin?

MInarea de bitcoin este munca pe care o fac calculatorele din retea. Ele fac o serie de operatiuni matematice (ghicesc raspunsul la probleme matematice) efectueaza tranzactiile dintre utilizatori si securizeaza reteaua. Pentru aceasta munca efectuata, toate calculatoarele angajate in aceasta activitate primesc impreuna recompensa in bitcoin. In momentul de fata se primesc 6,25 bitcoin pe bloc (la fiecare ~10 minute) plus taxele de tranzactii, toate in functie de munca prestata.

miner bitcoin mining antminer bitmain
minarea de bitcoin se efectueaza cu dispozitive dedicate

Chiar daca la inceput minarea se facea si pe un calculator normal sau un laptop, in momentul de fata ea este profitabila numai pentru cei care folosesc aparatura special proiectata pentru asa ceva, mineri dedicati precum cel din imaginea de mai jos. Mai mult, firmele care se ocupa de asa ceva se organizeaza in zone in care au acces la curent ieftin, pentru a produce profitabil, asa ca minatul nu este o activitate pe care oricine sa poata face cu succes.

Veti intalni notiunea de proof-of-work (PoW) in contextul minatului. Aceasta se refera tocmai la algoritmul de consens folosit pentru organizarea blocurilor in registrul bitcoin. Prin PoW, minerii concureaza intre ei pentru a rezolva problemele matematice, a confirma tranzactiile cu scopul de a primii recompensa. Capacitatea de a raspunde la problemele matematice se numeste hash si reprezinta o masura a puterii de procesare. 1Th/s inseamna 1 trilion de calcule pe secunda. In momentul de fata reteaua Bitcoin are o capacitate de aproximativ 140 Th/s adica 140 trilioane de calcule pe secunda ceea ce o face cea mai puternica retea de procesare din lume. Asta inseamna ca este sigura, ferita de atacuri care ar trebui sa vina cu o putere comparabila. Mai multe despre PoW gasiti aici (in engleza)

Ce sunt nodurile din reteaua bitcoin? Nodurile sunt calculatoare care au un alt rol important. Ele detin si pun la dispozitie retelei o copie a intrebului lant de blocuri bitcoin de la origini pana in prezent. MIneri se conecteaza la ele, primesc si transmit informatii. Nodurile verifica acuratetea informatiilor adunate in registrul public.

Ce este bitcoin din punctul de vedere al investitorului

Bitcoin este o investitie. Spre deosebire de banii FIAT care am vazut pe pielea noastra ca isi pierd din valoare continuu si am inteles mai sus de ce, bitcoin este proiectat sa creasca in valoare, pe masura ce este adoptat. Fiind un numar fix de bitcoin in total si un numar din ce in ce mai mic de monede nou create, mecanismul de cerere si oferta se regleaza prin cresterea pretului, considerand o cerere constanta. Daca si cererea creste o data cu scaderea ofertei, pretul bitcoin se mareste cu atat mai mult. Din punct de vedere al acestui mecanism bitcoin este mai apropiat de aur, cantitatea de metal pretios extrasa fiind limitata de greutatea extractiei. In fiecare an se extrage aproximativ 2% aur in plus fata de cat este deja extras. O tehnologie noua sau zacaminte usor de exploatat pot creste acest procent. In mod diferit, bitcoinul nou pus la dispozitie scade la fiecare 4 ani pana va ajunge la zero.

bani investitii bitcoin
investitia in bitcoin are potential mare de crestere

Adoptia bitcoin este suficient de mica (aproximativ 0.1% din populatie) ca sa ofere un potential important celor care cumpara acum. Astfel acestia au un avantaj fata de cei care vor lua mai tarziu, la preturi mai mari. Pentru mine este cea mai buna forma de investitie, pentru ca este o investitie lichida si disponibila. Daca investesti intr-un apartament, si ramai fara bani, atunci cand te decizi sa il vinzi ai mai multe probleme. Trebuie sa gasesti client, care poate dura, exista proceduri, cheltuieli, notariate, trebuie sa il vinzi pe tot. La aur sau actiuni sunt alte conditii care trebuiesc indeplinite, care le fac neatractive si greoaie. Aurul, spre exemplu, este greu de verificat, cumparat si vandut. In forma pentru investitie (lingouri) se plateste o taxa de aproximativ 10%, deci doar dupa ce creste 10% revii la suma initiala. Costa mult si sa il depozitezi sau transporti.

Cu bitcoin nu sunt reguli speciale ca la actiuni unde tranzactiile se fac prin brokeri, si nu ai acte de facut la notariat, ca la imobiliare. Poti sa vinzi numai cat ai nevoie, nu pe tot. Poti sa il tranzactionezi 24 ore din 24, 7 zile din 7, este piata non stop, exchangeurile functioneaza incontinuu. Daca ai nevoie de bani duminica la ora 22.00 poti sa ii ai disponibili, la pretul din acel moment. Asta nu se intampla cu nici o forma de investitie, actiuni, aur, imobiliare. Consider ca investitia in Bitcoin este perfecta pentru oricine vrea acces la o ivestitie cu potential si disonibilitatea fondurilor, lichiditate imediata.

ce este bitcoin - investitie cu disponibilitate continua
ce este bitcoin – investitie cu disponibilitate continua

Aurul nu poate creste de 10 ori. Are deja capitalizare de piata de 10 trilioane iar cresterea de 10 ori l-ar duce la 100 trilioane. Un apartament nu se face de 2 ori cat este azi, nici pe departe. Actiunile sunt la maxime istorice, greu de dublat. Bitcoin are potential de 10 ori sau chiar mai mult, in timp. Capitalizarea lui este de daar 200 miliarde, de 50 ori mai mica decat a aurului. Pentru a avea acces la bitcoin, poti cumpara simplu de oricat vrei, nu trebuie sa iei un bitcoin intreg. Poti lua de 1.000 dolari sau de 100.000 dolari, esti procentual expus la acelasi potential de crestere.

In capitolul urmator vom discuta mai mult despre criteriile care au facut ca o anumita forma de bani sa fie adoptata de populatie in defavoarea alteia. Vom intelege de ce bitcoin are calitatile necesare sa fie preferat altor forme de bani. Vom arata de ce inflatia, aceasta forma ascunsa de taxare a populatiei, este un efect al formei de bani pe care o folosim astazi, bani fara acoperire si cum Bitcoin vine ca un raspuns, ca o modalitate prin care ne putem proteja averea de devalorizarea monedei (scaderea puterii de cumparare) prin tiparirea de bani si politici monetare.


Capitolul anterior: 3. Cum faci bani din Bitcoin?

Capitolul urmator: 5. De ce sunt Bitcoin bani mai buni?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *