👉 Demontam criticile aduse Bitcoin.


Acest articol face parte dintr-un curs oferit complet gratuit pentru o scurta perioada de timp. Te ajuta sa intelegi bitcoin de la zero, intr-un mod accesibil. Recomand sa fie parcurs integral, partea practica, primele 3 articole, si partea teoretica, articolele 4-9, cu urmatorul cuprins:

  1. Cumpara Bitcoin simplu
  2. Portofel Bitcoin – Wallet – ghid de folosire
  3. Cum faci bani din Bitcoin?
  4. Ce este Bitcoin si cum functioneaza?
  5. De ce sunt Bitcoin bani mai buni?
  6. Minusurile sistemului financiar de azi
  7. Bitcoin – solutie pentru problemele economice
  8. Demontam criticile aduse Bitcoin
  9. Pretul Bitcoin, previziuni de pret si concluzii

8. Demontam criticile aduse Bitcoin

In capitolul anterior am vazut vazut de ce Bitcoin s-a nascut din nevoia unei solutii pentru problemele economice cu care lumea se confrunta de ceva vreme si mai ales azi. Daca iti petreci suficient timp studiind Bitcoin, intelegi modul revolutionar in care rezolva aceste probleme, aducand corectitudine si predictibilitate in piete si luand din puterea pe care entitati centralizate o au. Acestea impun politici monetare prin care nu fac altceva decat sa obtina castiguri materiale de pe urma celor multi, o veritabila capusare a populatiei.

Totusi, exista multe persoane care vorbesc despre Bitcoin, fara sa-l inteleaga.. M-am intalnit des cu critici aduse de cei care nu ii vad importanta. Analiza acestor critici este esentiala pentru ca ele pot constitui piedici in adoptie. Auzi in mod repetat fraze de genul: „pot fi oricati Bitcoin, oricine poate crea un alt Bitcoin” sau „bitcoin este folosit in special de infractori, pentru spalare de bani”, sau „bitcoin nu are nici o valoare intrinseca, nici o folosinta reala, asa cum are aurul” sau „bitcoin este o inselatorie, o speculatie” si toate astea pot crea unele indoieli, desi aceste critici sunt total neadevarate. Cei care le emit sunt la randul lor in eroare, fiind evident ca nu au studiat bitcoin, in mod serios. Pentru a inlatura aceste dubii si incertitudini, le vom analiza si demonta pe rand.


Critica: Bitcoin are o volatilitate prea mare (flutuatii mari de pret). De aceea, nu poate fi folosit ca bani, pentru schimb de produse, fiind riscant.

Realitatea:

Pretul Bitcoin are intradevar fluctuatii zilnice mari, mult mai mari ca banii obisnuiti. Daca vinzi un produs si trebuie sa iti platesti furnizorii peste trei zile si ramai in Bitcoin, valoarea lui poate scadea in aceste trei zile si astfel vei avea mai putini bani disponibili pentru a face aceasta plata. La fel de bine poate si sa creasca. Cu Bitcoin, te expui si la castiguri dar si la pierderi pe termen scurt. Daca insa urmaresti imaginea de ansamblu, observi ca Bitcoin se duce in sus, pe perioade mari de timp, in ciuda fluctuatiilor plus sau minus pe termen scurt.

Daca ai nevoie sa faci plati urgente, mai bine le faci imediat cand vinzi produsul. Daca insa esti dispus sa astepti, probabil suma incasata in Bitcoin va valora mai mult. Imagineaza-ti ca cineva a vandut 2 pizza pe 10.000 bitcoin in prima tranzactie cunoscuta. L-a afectat volatilitatea ulterioara? Dar pe cei care au fost platiti in Bitcoin atunci cand era 1 dolar, 10 dolari, 100 sau 1000 de dolari? Acum, in octombrie 2020 cand scriu acest articol, aproape toata lumea care a cumparat bitcoin este pe plus, pretul fiind mai mare ca azi doar in cateva saptamani din cei 10 ani de existenta. Altfel spus, mai degraba ai de castigat decat de pierdut de pe urma volatitilitatii pretului Bitcoin.

Fara aceasta volatilitate nu poti ajunge la cresteri spectaculoase de pret. Niciun bun nu se duce direct si numai in sus. Ce fluctuatii a avut aurul? Dar Amazon? Hai sa ne uitam la Tesla. In 12 luni au plecat de la 200 dolari, au ajuns la 900, au scazut la 360, pentru ca apoi sa depaseasca 2000 dolari, azi (vezi imaginea de mai jos). Volatilitatea este necesara pentru aceste cresteri spectaculoase, iar Bitcoin asa este proiectat. Pentru a prinde cresterile, trebuie sa cumperi Bitcoin si sa astepti.

Pretul actiunilor Tesla fluctueaza, avand o volatilitate accentuata
Pretul actiunilor Tesla fluctueaza, avand o volatilitate accentuata

Oamenii critica si calitatile de depozitar de valoare ale bitcoin, tot legandu-se de volatilitatea sa. Dar dolarul, euro si alti bani FIAT pierd sigur din valoare, in fiecare an, prin inflatia acceptata, si probabil accelerat in perioada urmatoare. Asta fara sa aibe posibilitatea de a creste semnificativ, ca bitcoin. Nu am auzit vreodata ca vreo moneda din epoca moderna, a banilor fara acoperire, sa ii creasca semnificativ valoarea, precum bitcoinului. Guvernele si bancile centrale au politici monetare declarate de scadere a puterii de cumparare a banilor (macar cu inflatia acceptata de 3% pe an). Ele intervin in piata pentru a tine banii in directia devalorizarii lor.


Critica: Faptul ca inventatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, este anonim si azi, este un semn negativ.

Realitatea:

Din contra, nu avea cum sa fie altfel, mai bine. Satoshi a inventat o noua valuta, care concureaza ce formele de bani existente. Prezenta lui in peisaj, in afara perioadei de inceput, ar fi insemnat un risc, mai mult decat un beneficiu pentru bitcoin. Este stiut ca alte incercari de a crea sisteme alternative de bani, au atras atentia autoritatilor (spre exemplu liberty dollar sau e-Gold, care au fost oprite pana la urma pentru ca erau centralizate). Descentralizarea bitcoin face reteaua sa fie mai puternica inclusiv prin absenta unei entitati centrale, fie ea o companie sau un lider, asa cum ar fi fost Satoshi Nakamoto. In cazul Bitcoin, spre deosebire de celelalte criptovalute, nu exista un punct unic de esec, un intrerupator care, odata folosit, sa opreasca reteaua si sa determine oprirea bitcoinului. O data cu retragerea lui Satoshi Nakamoto, aproximativ 1.000.000 de bitcoin minati de acesta sunt nemiscati, dand posibilitate economiei Bitcoin sa se dezvolte, fara socuri majore.


Critica: Bitcoin este folosit mai multe de infractori, pentru spalare de bani si alte tranzactii ilegale iar aceasta asociere il face riscant, pentru ca poate fi declarat ilegal.

Realitatea:

Dolarul american este asociat de cand lumea cu diverse tranzactii ilegale. In filme dar si in realitatea din care ele se inspira, nu rareori vedem cum anumiti infractori folosesc genti de bani gheata pentru a tranzactiona intre ei. La fel, banii obtinuti din retele de trafic de persoane sau droguri, trebuie spalati pentru a putea fi folositi ulterior. Conform unui studiu recent, dolarul este folosit in astfel de activitati de 800 de ori mai mult decat Bitcoin. Cu toate astea, nimeni nu se gandeste sa declare ilegal dolarul.

dolarul folosit in activitati ilegale mai mult ca bitcoin
dolarul folosit in spalare bani de 800 ori mai mult ca bitcoin

Este adevarat ca si bitcoin a fost folosit si in activitati ilegale, asa cum a fost site-ul silkroad. Este stiut ca infractorii folosesc mai repede tehnologia noua, precum cea de comunicare, gps, in activitatile lor. La fel, au vazut calitatile pe care bitcoin le are, rapiditatea de a transfera, usurinta de a transporta sume mari si l-au folosit. Dar bitcoin este doar pseudo-anonim si pastreaza in registru toate tranzactiile, asa ca este mai usor de urmarit traseul banilor decat in cazul cash-ului. In concluzie bitcoin nu are de ce sa fie interzis pentru ca e folosit in unele tranzactii ilegale, asa cum cutitele nu sunt interzise dupa ce sunt folosite intr-o infractiune, sau dolarul in spalare de bani.

dolarul este folosit des in activitati ilegale
dolarul este folosit des in activitati ilegale

Exista foarte multa activitate legala in jurul bitcoin, care pune in umbra folosirea lui in scopuri incorecte: firme listate la bursa il detin, companii care il mineaza platesc taxe, bancile din Statele Unite au primit unda verde sa tina in custodie active crypto. De curand Fondul Monetar International a publicat un filmulet in care explica criptomonedele:

filmulet fondul monetar international despre criptomonede
filmulet fondul monetar international despre criptomonede

Dintre personalitatile care detin bitcoin enumeram cateva: Peter Thiel (cofondator Paypal), Jack Dorsey (CEO Twitter), gemenii Cameron and Tyler Winklevoss (dupa ce au primit despagubiri de la Mark Zuckerberg, au cumparat aproximativ 90.000 bitcoin) multi-miliardarul Paul Tudor Jones. Pare mai degraba o cursa de a face parte, cumva, din aceasta revolutie. Iar astazi e foarte simplu sa faci parte din clubul select al detinatorilor de bitcoin.


Critica: Pot sa existe oricati Bitcoin, oricine poate face un nou bitcoin, asa cum sunt forkurile Bitcoin si alte mii de criptomonede.

Realitatea:

Bitcoin este expresia raritatii absolute, pazita de cod si o putere de procesara imensa. Reteaua minerilor ar putea oricand ataca un frate mai mic al Bitcoinului, printr-un atac de tip 51% prin care sa modifice registru dupa bunul lor plac (avantaj material) dar in realitate sunt indiferenti pentru ca nu se justifica financiar. Bitcoin are avantajul primului venit, iar sa minezi bitcoin face sens, pe cand sa minezi o moneda care azi are valoarea pe care o avea bitcoin in primul an, nu ai de ce. Bitcoin a putut sa treaca de perioada critica, atunci cand reteaua era la inceput, pentru ca ochii nu erau atintiti pe el. Acum nici o alta incercare similara nu ar avea sansa sa treaca neobservata. De aceea, putem spune ca bitcoin este irepetabil.

Bineinteles ca exista mii de alte monede, inclusiv forks de Bitcoin cum este Bitcoin Cash sau Bitcoin SV (pe asta imi place sa il alint Bitcoin Suceava). Ele nu sunt Bitcoin la fel cum dolarul din Zimbabue nu e dolar american. Sau cum un ceas Rolex replica nu este un ceas Rolex adevarat. De fapt, pentru a intelege separatia clara dintre un Bitcoin si alta criptomoneda, in registrul Bitcoin, acolo unde sunt inregistrate toata tranzactiile de bitcoin, nu poate fi inregistrata vreo alta moneda. La adresa mea de bitcoin, pot sa primesc numai bitcoin real.

dolarul din zimbabwe nu este dolar american, alt bitcoin nu e bitcoin
dolarul din zimbabwe nu este dolar american, alt bitcoin nu e bitcoin

Celelalte monede au diverse probleme care la fac sa fie intr-o alta liga decat bitcoin. Una din cele mai mari este lipsa descentralizarii. Bitcoin se dezvolta independent, codul fiind legea, pe cand celelalte monede au o conducere, niste oameni in spate. Acestia au si vor avea totdeauna urmatoarea dilema: actionam in interesul nostru sau al comunitatii? Ei pot schimba oricand regulile jocului, protocolul acelei monede pe care o controleaza, in interesul lor, ceea ce s-a intamplat deja, in repetate randuri.

Unele monede au o anumite utilitate, fiind folosite in exchangeuri sau fintech pentru scaderea taxelor aferente unor servicii obtinute. Alte monede sunt stablecoins, utilitatea lor fiind de schimb intre diverse monede si bitcoin, sau alte functii legate de trading. Sunt si monede prin care se realizeaza contracte inteligente, care reprezinta inca o nisa mica. Insa care din cele 7000 e pe drumul de a fi, precum Bitcoin, o noua forma de bani, depozitar de valoare, neconfiscabil si necenzurabil, o retea de transfer de valoare fara nevoia unuit tert de incredere, si totusi in siguranta?


Critica: Bitcoin foloseste prea mult curent si contribuie la poluarea planetei.

Realitatea:

Reteaua Bitcoin foloseste intradevar multa energie dar hai sa ne uitam la cifre. Astazi, pentru minare, bitcoin consuma aproximativ 40-75 TWh pe an. Consumatorii rezidentiali din America folosesc aproximativ 4.000 TWh pe an. Din acest numar, aproximativ 35% sau 1400 TWh este energie irosita (de exemplu electronice care stau in modul standby, becuri lasate aprinse sau altele similare). Deci numai energia irosita din Statele Unite este de 20-30 ori mai mare decat consumul de energie al Bitcoin.

In acelasi timp, pentru a fi profitabili, minerii de bitcoin lucreaza deseori din zone indepartate, care produc energie din diverse surse, dar unde exista consum redus. Sau au contracte sa foloseasca energie mai ieftina in orele in care consumul este mai mic. O parte semnificativa (peste 74%) din energie este din surse regenerabile, energie verde. Pe de alta parte acolo unde se produce energie si este greu de transportat (departe de retea), ea poate fi transformata in bitcoin si valorificata astfel. Din aceste motive putem spune ca bitcoin salveaza energie, nu numai consuma.

Dar cata energie suntem dispusi sa folosim pentru a schimba un sistem financiar putred, in care cei platiti sa gestioneze banii iau actiuni directe in a umfla artificial masa monetara, scazand astfel puterea de cumparare a monezii? Cata energie foloseste sistemul financiar actual, toate bancile din lume cu sediile supradimensionate si sucursale raspandite la fiecare intersectie?


Critica: Taxele de transfer sunt prea mari iar asta reprezinta un impediment in folosirea bitcoin in viata de zi cu zi.

Realitatea:

Taxele pentru tranzactionare in reteaua Bitcoin sunt de aproximativ 1-3 dolari, de obicei. Si este adevarat ca, uneori, atunci cand reteaua este suprasolicitata, ele cresc. Numai ca aceste taxe se refera la tranzactii oriunde in lume, peste granite, de orice valoare, in deplina siguranta, fara a-i incredinta altcuiva, si se realizeaza in 10-30 minute. Nici nu ma intreb cat ar costa, spre exemplu sa transporti 100 kg de aur de pe un continent pe altul. Sau ce acte trebuie sa depui la banci pentru un transfer mai mare de bani, international.

Pe de alta parte, programatorii lucreaza la diferite tehnologii, care sa functioneze pe reteaua Bitcoin, precum un sistem secundar de plati numit Lightning Network. Acesta faciliteaza microplati la costuri insignifiante.

cafeaua platita cu bitcoin poate sa mai astepte
cafeaua platita cu bitcoin poate sa mai astepte

Chiar daca, pentru un timp, ne vom bea cafeaua fara sa platim cu bitcoin asta nu este o problema. Succesul Bitcoin nu depinde de microplati, asa cum nu a depins nici pentru alti bani precum aurul. Nimeni nu s-a dus sa isi ia tigari cu un lingou. Si cu toate astea aurul a fost folosit cu succes ca bani, de mii de ani. Pot exista in paralel, temporar, diferite forme de bani, unele pentru tranzactii mari, pentru economisit, sau investit, unde e nevoie de siguranta si corectitudine, si altele pentru microplati, unde poti plati cu banii de care vrei sa scapi pentru ca isi pierd valoarea. Acest principiu monetar in care cheltui banii cei rai si pastrezi banii cei buni, se numeste Gresham’s Law.

Bitcoin este o tehnologie la inceput, iar drumul de la un experiment, cum era acum 10 ani, pana la ce este azi, un activ cu o capitalizare de piata de 200 miliarde dolari, a fost parcurs rapid. In timp, bitcoin poate indeplini toate functiile pe care banii alesi de oameni le indeplinesc, fie ca vorbim despre depozitar al avutiei, unitate de cont sau mediu de schimb. In graficul de mai jos vedem evolutia bitcoin pana azi (marcat cu steluta) si directia in care se indreapta.

evolutia bitcoin in timp
evolutia bitcoin in timp (click pentru marire) – sursa Twitter @MustStopMurad

Critica: Bitcoin nu are nici o folosinta, nu are valoare intriseca precum aurul, care poate fi folosit la bijuterii sau in electronice, datorita conductivitatii. In schimb bitcoin este doar speculativ, cei care cumpara o fac doar pentru a vinde altuia mai scump.

Realitatea:

De obicei, oamenii care spun asta sunt afectati de varsta sau educatie. Pentru anumite persoane este dificil de inteles ca un lucru digital, ceva care nu poate fi atins, are valoare. Dar viitorul este digital, iar cei tineri sau adaptabili inteleg acest lucru. Asa cum este evident efectul pe care il are internetul in viata de zi cu zi, sau modul in care viata noastra depinde de software, ambele fiind intangibile. Bineinteles, calculatorul sau telefonul pot fi atinse, dar fara internet si software, care ar fi utilitatea lor? Bitcoin este software, este tehnologie si, la fel ca internetul, are capacitatea de a revolutiona viata noastra.

Bitcoin inseamna servicii bancare de pe telefon/tableta, fara nevoia de a incredinta banii tai unei terte persoane, precum o banca sau un procesatori de plati (Visa, Mastercard, Paypal). De-a lungul istoriei, bancile comerciale au facut in timp investitii riscante cu banii deponentilor. Au ajuns la colaps sau au fost salvate tot cu banii publici. Asta s-a intamplat peste tot in lume, dar si in Romania (Bancorex, Bankcoop si multe alte banci avand astfel de probleme). Cu bitcoin, poti scapa de banci si de riscurile asociate lor.

Pe de alta parte, circa 1,7 miliarde de oameni nu au acces deloc la servicii bancare si alte 2 miliarde au acces limitat. Bitcoin ofera acestor oameni, aprope jumatate din populatia globului, servicii similare celor bancare, dar mai bune. Cu bitcoin, si un copil de 10 ani cu un telefon si conexiune la internet poate face operatiuni, chiar din locuri greu accesibile, unde bancile nu pot ajunge. Si daca poate sa faca asta, cum sa mai renunte ulterior in favoarea unui sistem incet, corupt si riscant? Cum explici celor care au vazut calitatile bitcoin, modul in care functioneaza sistemul bancar: 3-5 zile pentru un transfer international, 24 ore pentru SEPA, taxe de transfer de 50 usd, taxe de administrare cont sau intrebari nesfarsite despre sursa banilor sau motivul transferului?


bancherii bitcoin – simplu si rapid
bancherii bitcoin – simplu si rapid

Bitcoin nu se limiteaza la servicii bancare de transfer. Exista deja o infloritoare afacere a imprumuturilor cu colateral bitcoin, dar si dobanzi semnificative pe care le primesti de la cei carora le imprumuti bitcoinul tau (earning – vorbim mai multe despre asta in capitolul cum castigi bani cu bitcoin)

Ce valoare intriseca are un sistem monetar alternativ, care inlocuieste in mare parte utilitatea bancilor dar si a procesatorilor de plati precum VISA, Mastercard, Paypal, Western Union, disponibil si celor care nu au acces la servicii bancare, in care nu incredintezi banii tai altcuiva? Putem spune ca, din acest punct de vedere, investitia in Bitcoin e comparabila cu investitia in actiunile unei companii care are potentialul sa domine activitatile bancare si de plati, in intreaga lume. Aceste piete sunt mult superioare, ca marime, cand le comparam cu piata bijuteriilor sau cu piata conectorilor din echipamente electronice, unde este folosit aurul.

Mai mult decat atat, Bitcoin ofera un refugiu fata de activitatea bancilor centrale, care prin crearea continua de bani fara acoperire, dilueaza avutia celor care au banii in moneda respectiva. Asta este evident daca ne uitam in tarile cu inflatie accelerata sau hiperinflatie, dar se intampla si in tarile vestice, macar cu inflatia acceptata de 3% pe an. Totodata, bitcoin protejeaza avutia in fata dobanzilor negative practicate de bancile centrale dar si a deciziilor gresite pe care le iau aceste banci pe banii deponentilor/contribuabililor. Ajutorul oferit de bitcoin este esential pentru cei care traiesc in tari cu regimuri autoritare/dictaturi care confisca bunurile si banii oamenilor.

Ce valoare intrinseca are un astfel de refugiu, posibilitatea de a te proteja de modul in care bancile centrale, comerciale, regimurile autoritare sau chiar democratice iti umbla prin buzunare, direct sau indirect?

bancheri – protest occupy Wall Street
bancheri – protest occupy Wall Street

Bitcoin poate aduce si profit prin cresterea valorii sale, fiind o veritabila investitie. Prin modul in care este proiectat, din cauza cresterii in timp a costurilor necesare pentru producerea unui bitcoin dar si a politicii monetare exacte descrise in cod, acesta nu numai ca protejeaza avutia, dar o poate si creste, cu atat mai mult cu cat intri mai devreme. Iar azi suntem inca foarte devreme, doar aproximativ 0.1% din oameni detin bitcoin. Explic aici cum poti cumpara bitcoin. Vazand cresterea, alti oameni isi doresc sa intre sa beneficieze de aceste proprietati unice ale bitcoin, aducand bani aflati in alte bunuri sau investitii (aur, real estate, actiuni, obligatiuni). Aceste bucle de adoptie au fost intuite de Satoshi Nakamoto inca din 2009:

In acest sens, [bitcoin] este mai apropiat de un metal pretios. In loc sa se schimbe cantitatea pentru a pastra acelasi pret, cantitatea este predeterminata si pretul se schimba. Pe masura ce numarul de utilizatori creste, valoarea per moneda creste. Are potentialul unor bucle de reactii pozitive: numarul de utilizatori creste, pretul se mareste, fapt care poate atrage alti useri care sa beneficieze de cresterea valorii.”

Satoshi Nakamoto in 2009

Ce valoare intrinseca are prima moneda care, in loc sa isi piarda din valoare, are capacitatea de a creste prin adoptie si cresterea costului de productie? Asta inseamna incurajarea economisirii, descurajarea indatorarii, inseamna preturi in scadere, inseamna predictibilitate si properitate.

Tot in ceea ce priveste valoarea bitcoin, putem spune ca acesta reprezinta energia, timpul si munca (puterea de procesare) necesare generarii lui. Dintre acestea energia electrica detine cea mai mare cota, costurile depasind azi 10.000 dolari pentru producerea unui bitcoin. Pretul bitcoin a fost corelat cu acest cost de productie. Cata vreme exista mineri care investesc azi 10.000 usd in producerea unui Bitcoin, iar acum cateva luni, inainte de halvingul din mai 2020 costurile erau undeva pe la 6000 dolari pentru un bitcoin, ne putem face o idee despre directia in care se indreapta pretul in viitor, cu fluctuatiile de rigoare.

Am incercat sa demontam, rand pe rand, criticile Bitcoin si sa oferim o noua perspectiva, chiar si celor care nu cred in el. Pentru noi, ceilalti, in acest capitol gasim argumente in plus pe care le putem folosi in discutii cu prieteni sau familie. Daca mai auziti sau aveti si alte critici si vreti sa le punem in discutie, astept comentariile voastre. Dar pana atunci, sa trecem la ceva si mai interesant, pretul bitcoin si previziuni despre pret. Despre asta este urmatorul capitol (ultimul) din acest curs.


Capitolul anterior: 7. Bitcoin – solutie pentru problemele economice

Capitolul urmator: 9. Pretul Bitcoin, previziuni de pret si concluzii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *