👉 Bitcoin a fost creat ca solutie pentru problemele economice actuale. 💡


Acest articol face parte dintr-un curs oferit complet gratuit pentru o scurta perioada de timp. Te ajuta sa intelegi bitcoin de la zero, intr-un mod accesibil. Recomand sa fie parcurs integral, partea practica, primele 3 articole, si partea teoretica, articolele 4-9, cu urmatorul cuprins:

  1. Cumpara Bitcoin simplu
  2. Portofel Bitcoin – Wallet – ghid de folosire
  3. Cum faci bani din Bitcoin?
  4. Ce este Bitcoin si cum functioneaza?
  5. De ce sunt Bitcoin bani mai buni?
  6. Minusurile sistemului financiar de azi
  7. Bitcoin – solutie pentru problemele economice
  8. Demontam criticile aduse Bitcoin
  9. Pretul Bitcoin, previziuni de pret si concluzii

7. Bitcoin a fost creat ca solutie pentru problemele economice actuale

In capitolul anterior am vazut vazut care sunt problemele cu care ne confruntam azi pe plan economic, cum statul creaza bani fara acoperire si mareste masa monetara scazand valoarea banilor pentru fiecare din noi, prin inflatie. In capitolul acesta vom discuta despre cum este Bitcoin o solutie la aceste probleme si cum ne poate salva avutia.

Bitcoin, alternativa sistemului financiar actual

Documentatia despre Bitcoin a aparut in 2008 exact ca un raspuns pentru aceste probleme. Acest fapt este evident daca citesti randurile scrise de Satoshi Nakamoto, inventatorul Bitcoin:

„Sa permita platilor online sa fie trimise direct de la unul la altul fara sa treaca printr-o institutie financiara”

„Sa permita partilor care doresc sa tranzactioneza direct fara nevoia unei terte parti de incredere”

Satoshi Nakamoto – documentatia initiala Bitcoin (whitepaper) format PDF in engleza.

In acelasi timp, in primul bloc generat de protocolul Bitcoin, blocul geneza, a fost adaugat titlul unui articol din The Times, din timpul crizei economice din 2008, care vorbea despre o a doua runda de subventii pentru salvarea bancilor, cu miliarde de dolari din banii publici. Aceste referiri nu sunt alese la intamplare, Satoshi Nakamoto si-a facut clara parerea despre sistemul financiar actual, in repetate randuri.

articolul la care face referire in primul bloc

Datorita numarului total de Bitcoin, care este fix, stabilit clar in cod, cei care cumpara BItcoin sunt feriti de inflatia masei monetare. Aceasta are loc la nivel mondial prin imprimarea de bani noi, asa cum spun direct chiar cei din conducerea Federal Reserve. La fel face si Banca Centrala cu EURO si BNR cu RON. In video de mai jos il aveti pe Jerome Powell, chairman la Federal Reserve, cu o declaratie dintr-un interviu despre cum se imprima bani:Intr-un astfel de sistem, o planificare pe termen lung este sortita esecului. Cum sa economisesti, daca guvernul tau introduce bani in piata, scazandu-le valoarea tuturor care detin bani? Preturile sunt distorsionate de acest sistem, nemaifiind preturi dictate numai si direct de piata, de cerere si oferta. Banii nou printati ajung prima data la anumite institutii sau firme mari, iar acestia cumpara produse la pretul de ieri, pana sa simta piata dezechilibrul creat prin introducerea de noi bani. Produsele dorite de banci si mari companii, adica munca, proprietati sau actiuni sunt cumparate cu acesti noi bani. Pana sa ajunga banii nou creati sa circule liber in piata, preturile sunt crescute iar oamenii nu isi mai permit sa cumpere aceste bunuri. Bineinteles procesul e mai lung si mai complex dar am incercat sa simplific. Daca ne uitam bine la acest proces, este efectiv o modalitate desteapta de furt a timpului oamenilor, a bunurilor lor, pentru ca ei primesc pentru munca lor ceva a carei valoare scade treptat, incet, spre zero.

Bitcoin rezolva asta pentru ca, fiind investit in el, esti protejat de aceasta tiparire. Esti investit intr-un bun, a carui evolutie este in sus, chiar si cu volatilitatea mare de pe parcurs, adica cresteri si scaderi de pret. Ai doua optiuni. Poti sa ai rezervele in bani de hartie, a caror valoare scade incet-incet, prin inflatia acceptata, si probabil acum, mai rapid prin inflatie accelerata de imprimarea masiva de bani. Sau poti sa ai rezervele intr-un alt fel de bani, bitcoin, care au fost construiti intr-un mod care a adus cresterea semnificativa a valorii in timp. Evolutia valorii bitcoin in sus este evidenta si daca ne uitam la preturile minime ale bitcoin, pe ani.

pretul minim bitcoin in fiecare an
Pretul minim bitcoin pentru fiecare an exprimat in dolari

Acest lucru poate fi explicat de adoptie si de raritatea bitcoinului. Numarul exact de monede maxime, 21 milioane, cererea crescand si oferta redusa de bitcoin obtin acest efect de crestere a pretului, cu fluctuatiile de rigoare. Oferta redusa se explica prin inclusiv prin injumatatirea la 4 ani a recompensei pe care o primesc mineri pentru fiecare bloc. Cererea crescand se vede din faptul ca tot mai multi investitori cunoscuti, firme de investitii sau persoane publice sau private cumpara bitcoin tocmai pentru a-si pune la adapost avutia.

Cererea crescuta de Bitcoin

Recent o companie din Statele Unite, listata la bursa, MicroStrategy, a cumparat peste 21,454 bitcoin, pe care a platit peste 250 milioane de dolari.

UPDATE octombrie 2020: Microstrategy a mai cumparat 16,796 bitcoin ajungand la 38,250. Si Michael Saylor, CEO Microstraegy, detine 17,732 bitcoin personal. Impreuna au in total 55,982 bitcoin, care inseamna peste 0.3% din totalul celor existenti.

Desi Microstrategy este o companie importanta, evaluata la peste 1 miliard USD, ea este mica daca o compari cu marile companii, evaluate la zeci sau sute de miliarde, care nu sunt deloc putine. Numai companiile private, care au o evaluare peste 1 miliard, sunt peste 630, conform acestei liste. Exista peste 2800 de miliardari in dolari, in lume.

Doar alte 333 entitati mai pot sa faca ce au facut Microstrategy si Michael Saylor impreuna, si asta doar daca tot bitcoinul emis ar fi disponibil la vanzare, iar marea majoritate nu este. De fapt, recent, procentul bitcoin care nu s-a miscat de 1 an este peste 60%, un maxim istoric. Asta inseamna ca exista persoane care nu au vandut nici la scaderea din martie, si nici la cresterea din ultima vreme. Acestia pot fi convinsi sa vanda o parte din btcoin-ul pe care il detin, doar de preturi mai mari. Cum a motivat Microstrategy aceasta miscare? Citez:

„Decizia de investi in Bitcoin in acest moment a fost determinata de o multime de factori macro […] criza economica si de sanatate accelerata de Covid-19, masuri de stimulare fara precedent […] acestia si alti factori ar putea sa aiba un efect semnificativ de depreciere a banilor FIAT [fara acoperire] si a altor tipuri de active.”

„Consideram ca acceptarea globala, recunoasterea numelui, vitalitatea ecosistemului, dominanta retelei, rezistenta arhitecturala, utilitatea tehnica si etosul comunitatii Bitcoin reprezinta dovezi convingatoare a superioritatii sale ca activ pentru cei care cauta sa isi pastreze avutia pe termen lung.”

Michael J. Saylor CEO Microstrategy, companie evaluata la peste 1 miliard dolari.

Intre timp, valoarea bitcoinului cumparat de MIcrostrategy a crescut cu peste 70.000.000 dolari iar actiunile ei la bursa cu 15%. Iar acest caz de investitie masiva in Bitcoin nu este singular. Exista un site care prezinta bitcoinii detinuti de companiile publice, iar totalul este de peste 786,000 bitcoin.

Square, compania din spatele CashApp, fondata de Jack Dorsey, CEO la Twitter, a anuntat cumpararea de bitcoin in valoare de 50 milioane de dolari dar si vanzari record de BItcoin. La fel si Greyscale, o companie din America care promoveaza reclame tv prin care indeamna oamenii sa renunte la aur, un activ depasit de vremuri, in favoarea Bitcoin.Pana acum, Greyscale a cumparat peste 456.000 Bitcoin pentru clientii lor care au ales sa investeasca in Bitcoin Trust, numar care creste zilnic. Asta reprezinta 2% din totalul bitcoin.

Bitcoin, unealta impotriva abuzurilor

Pe langa promisiunea cresterii pretului, in timp, prin adoptie crescuta si oferta limitata, Bitcoin mai ofera cateva avantaje suplimentare. Pentru o parte mare a globului este important sa ai bunuri neconfiscabile, sa poti sa iti feresti averea de mana lunga a unui conducator autoritar (in unele cazuri chiar dictatura). Ganditi-va ce se intampla in Venezuela, in Argentina, in Siria, in multe tari africane dar si in altele din Asia. Ce unealta magica sa poti sa te feresti de deciziile abuzive sau prostesti ale celor aflati la putere.

Chiar si la noi, tara parte a UE, se petrec destule abuzuri, diverse firme de recuperari executand persoane in afara legii, sau punandu-se popriri, chiar si de catre stat si ulterior anulandu-se in instanta titlul in baza caruia s-a facut executarea. Dar banii sunt luati din cont si trebuie recuperati.

Hai sa ne imaginam urmatoarea situatie. Sa spunem ca am luat salariu 4000 lei. Nu am alti bani inafara de astia. Ii tin in cont si platesc cu cardul. Statul imi pune poprire pe cont, stabilind ca am de plata 5000 ron. Umeaza ca diferenta de 1000 sa mi-o ia din salariul urmator. Nu am bani sa contest decizia in baza careia statul mi-a poprit conturile. Nu am bani sa traiesc pana la urmatorul salariu. Toate astea se intampla doar pentru ca, in sistemul financiar actual, dam putere unor terti, bancile, sa ne gestioneze banii.

Daca, in schimb, cu o parte din banii din salariu cumparam Bitcoin (vezi aici cum poti cumpara bitcoin simplu), acestia nefiind confiscabili, primeam vestea popririi conturilor (eventual cu niste maruntis in ele) si aveam bani si sa traiesc si sa contest decizia de impunere. Aveam puterea, data de faptul ca detin Bitcoin, adica un activ necontrolabil de o terta parte, sa platesc nu imediat, ci doar dupa ce o instanta se pronunta daca decizia de impunere e corecta. Puterea asta e nepretuita cand esti pus intr-o astfel de situatie, efectiv Bitcoin te salveaza.

Bitcoin, proprietate la purtator.

Banii de hartie nu sunt proprietatea ta. Ei pot fi afectati de decizii pe care nu le controlezi, pot fi scosi din circulatie iar cei vechi sa nu mai poata fi folositi. Un apartament sau un teren poate fi luat pentru o datorie a ta, reala sau creata abuziv. Exista si exproprieri pentru utilitate publica (autostrada sau alte lucrari de interes public) si nu totdeauna se fac la un pret corect.

Toate lucrurile noastre sunt ale noastre, dar nu prea:

Aurul este riscant de detinut, greu de transportat, vandut, folosit sau verificat.

In Statele Unite, impozitul pe cladiri ajunge si la 2% pe an. Asta inseamna ca in 50 ani platesti statului tot pretul casei. La noi nu este chiar asa de mare (insa creste), dar exista alte si alte impozite si taxe pe bunurile pe care le detii.

Pentru o masina, pe care o platesti integral, cu tot cu TVA, platesti impozit, uneori de multe mii de ron pe an. Platesti bani ca sa detii un bun pe care l-ai platit integral la cumparare. Mai mult, o masina se deterioreaza, si isi pierde din valoare si daca sta.

Bitcoinul tau este al tau si poti dispune cum doresti de el. Desi este digital, este mai al tau decat bunuri fizice, care tocmai din cauza ca sunt fizice, sunt mai usor de controlat. Daca faci lucrurile cum trebuie, asa cum explic in acest curs, esti pe deplin proprietar pe bitcoinul tau. Bitcoin este sub controlul celui care detine cheia privata.

Cu bitcoin nu esti taxat pe an. Atunci cand il schimbi, depinde cum o faci si unde esti rezident fiscal, in unele tari platesti daca castigi din aprecierea pretului lui (impozit pe venit). Dar detinerea bitcoin nu este taxabila. De fapt, daca esti atent, nu stie nimeni cat bitcoin detii (bitcoin e pseudo-anonim, asa cum am mai spus).

Toate aceste avantaje, potentialul cresterii valorii lui ca investitie, dar si calitatile Bitcoin despre care am discutat in capitolul 5, fac alegerea usoara. Nu spune nimeni sa ai toti banii in Bitcoin, desi unele persoane fac si asta, dar azi pare mai riscant sa nu ai o parte de bani in Bitcoin. Mai ales acum cand este asa de simplu sa cumperi Bitcoin! In continuare voi analiza cele mai importante critici aduse bitcoin, pentru a vedea cata substanta se afla in spatele lor.


Capitolul anterior: 6. Minusurile sistemului financiar de azi

Capitolul urmator: 8. Demontam criticile aduse Bitcoin


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *